Zaslechneme-li slovo „dieta“, obvykle se nám vybaví snaha o zbavení se nadbytečných kilogramů a miniaturní porce ne příliš chutných pokrmů. Není však tomu tak. Obecně je známo, že některé kuchyňské úpravy jídel jsou šetrnější k živinám i zdravější pro lidský organismus, než jiné. Zrovna tak lze vybírat potraviny s nižším obsahem tuku a cukru, aniž bychom strádali na chuti. Z toho vyplývá, že stačí při výběru potravin více přemýšlet, číst složení a nesahat v obchodech automaticky po pochutinách či potravinách, na které jsou naše chuťové pohárky navyklé.
Pokud není hlavním cílem zhubnout, stačí zkusit občas nahradit sladkosti ovocem nebo ovocnými saláty, do kterých lze přidat nízkotučný tvaroh, jogurt, kukuřičné lupínky, oříšky, různá semínka apod. Ovoce můžeme použít jakékoli, v dnešní době je ho celoročně velký výběr.
Máme-li rádi, zejména u televize, chroupání slaných bramborových smažených lupínků, můžeme zkusit nahradit zdravější variantou z brambor upečených v troubě. Nebo třeba v troubě upražit cizrnu, která je v této úpravěvelmi chutnou náhražkou přesolených pražených buráků.
U hlavních jídel není třeba se vzdávat masa, opět stačí vybrat méně tučné… ať už kuřecí, králíka, některé druhy ryb nebo maso hovězí. Úpravu volit tak, abychom k masu nepřidávali zbytečně další tuk. Takže raději, než smažený řízek v trojobalu, zvolíme plátek masa v přírodní úpravě. Výborná je i sekaná z libového masa, do které přidáme zeleninu nebo nízkotučný tvrdý sýr. Jako příloha se hodí samozřejmě více brambory a rýže než knedlíky, které stejně zařazujeme spíše k hutným omáčkám, gulášům apod. Do jídelníčku přidejme více luštěnin, dnes můžeme zakoupit např. různé druhy čočky, takže každý luštěninový oběd může být jiný. Důležité je nezapomínat na zeleninu, buď jako přílohu v dušené formě nebo jako saláty s různými zálivkami či bez. Doplníme-li zeleninový salát sýrem, vejci nebo těstovinami, můžeme si ho dát jako samostatný pokrm, třeba k večeři.
Možností, jak šetřit s tuky a s cukry při stravování, je celá řada. Možná vás začne objevování nových dietnějších pokrmů a chutí bavit.